Dijital dönüşüm, sağladığı kolaylıklar sayesinde tesis yönetimi alanını da kökten değiştirdi. Otomasyon kullanımı, dijital dönüşümü önemseyen ve çağın gerekliliklerine uygun aksiyon almak isteyen tesis yöneticilerinin öncelikli hedefleri arasında yer alıyor. Tesis yönetiminde otomasyonun rolünün ne olduğuna birlikte bir bakış atmaya ne dersiniz? İçeriğin devamında otomasyon yazılımının yönetim süreçlerinde ne gibi kolaylıklar sağladığına dair detaylar da sizi bekliyor.
Tesis Yönetiminde Otomasyon Hangi Rolü Üstlenir?
Entegre tesis yönetimi, yeni teknolojilere uyum ve mevcut çıktıları iyileştirme konusunda hızlı adımlar atmayı gerektiriyor. Bu doğrultuda atılabilecek en hızlı adım, tesis yönetiminde yazılımlardan destek almak. Yazılım desteği sayesinde tesis iş akışları eskiye göre çok daha hızlı biçimde sürdürülebiliyor. Tüm sistemlerde otomasyona geçilmesi ayrıca birimler arası veri aktarımının kesintisiz sağlanmasına olanak tanıyor.
Peki, tesis otomasyonu çözümleri nasıl çalışıyor?
Otomasyon sistemi kurulumu esnasında iş istasyonlarını kapsayan ve çeşitli elektronik cihazları içeren akıllı ağ oluşturuluyor. Söz konusu ağın kontrolü, bilgisayarlı sistem üzerinden gerçekleştiriliyor. Dijital kontrol sistemi, üretim süreçlerinde kullanılan tüm mekanik ve elektronik cihazların hem yönetimini hem de takibini sağlıyor. Sistem, ayrıca sensörlerden gelen veriyi analiz ederek iş akışındaki yavaşlamalar, tesis hataları, güvenlik ihlalleri hakkında yetkili personeli SMS ve e-posta gibi yöntemlerle bilgilendiriyor.
Tesis Yönetimi Yazılımları Süreçleri Nasıl Kolaylaştırır?
Üretim odaklı tesislerde yönetimi otomatik hale getiren yazılımların sağladığı kolaylıkları şu şekilde sıralamak mümkün:
İletişimin Gelişmesine Katkı Sağlar
Modern tesis yazılımları, üretim sürecine dâhil olan tüm bölümler arasındaki iletişimin iyileşmesine etkin biçimde katkıda bulunuyor. Yazılım aracılığıyla tüm bölümler birbiriyle anlık iletişim kurma avantajına sahip olabiliyor. Ayrıca süreç dâhilinde üretim süreçleri ile ilgili herhangi bir güncelleme kısa sürede uygulamaya yansıtılabiliyor.
Tüm bunlara ek olarak anlık haberleşmeler ve süreç güncellemelerini ilgilendiren detaylar tek noktadan yönetilebiliyor. Böylece bilginin dağıtımı kolaylaşırken iletişim süreçlerinde veri kaybı gibi olasılıklar ortadan kalkıyor.
Maliyetlerin Düşmesine Yardımcı Olur
Üretim odaklı işletmeler, maliyetli bakım ve onarım masraflarını azaltmaya yardımcı olan yenilikçi tesis yönetimi yazılımı sayesinde rekabet avantajı da kazanabiliyor. Zira söz konusu otomasyon uygulamaları, bütçe hedeflerine ulaşmayı sağlayan maliyet tasarrufunu mümkün hale getiriyor.
Yazılımlar, söz konusu faydayı manuel prosedürleri otomatikleştirerek sağlıyor. Üretimde kullanılan malzemelerin ve diğer varlıkların anlık takibi sayesinde işçilik maliyetleri önemli ölçüde azaltılabiliyor. Otomasyon sistemleri ayrıca hassas veri toplama yöntemlerini kullanarak hataların minimum düzeye inmesine yardımcı olabiliyor.
Verimlilik Artışını Mümkün Kılar
Tesislerde süreçleri otomatik hale getirmeye yönelik yazılım çözümleri, bilginin tek merkezde toplamasına olanak tanıyor. Otomasyonun sağladığı bu kolaylık, bir yandan kurumsallaşma sürecini hızlandırırken diğer taraftan üretimde verimlilik artışını mümkün kılıyor.
Süreçlerin otomatikleşmesi, tesis yönetim yazılımlarının verimlilik artışına katkıda bulunmasındaki ana faktör. Zira iş emirleri eskiden olduğu gibi manuel değil, otomatik oluşturuluyor. Ardından oluşturulan emirlerin uygulamada ne kadar verimli oldukları gerçek zamanlı izleme yapılarak analiz edilebiliyor. Haliyle aksayan noktalara anında müdahalede bulunmak kolaylaşıyor.
Önleyici Bakım Yapılabilmesine Olanak Tanır
Tesis yönetiminde bakım süreçleri, proaktif ve reaktif olmak üzere iki farklı yöntemle yapılabiliyor. Geleneksel yaklaşımı benimseyen tesislerin genelde tercih ettiği reaktif yaklaşımda, bir sorun çıktıktan sonra tamirat yapılıyor. Dolayısıyla üretimde aksamalar yaşanabiliyor.
Tesis yönetimi için üretilen yazılım çözümleri ise önleyici bakım yapılabilmesine olanak tanıyor. Gerçek zamanlı takip özelliğinin sağladığı bu avantaj sayesinde arızaya sebep olabilecek olumsuzluklara anında müdahale edilebiliyor. Böylece yüksek maliyetli ve planlanmamış bakım giderlerine katlanma zorunluluğu büyük oranda ortadan kalkıyor.
Sürdürülebilir Üretimin Önünü Açar
Tesis yönetimi yazılımları, üretimde sürdürülebilirliği ön plana çıkartan adımların atılmasını da kolaylaştırıyor. Karbon ayak izlerini azaltmayı amaçlayan tesisler; enerji kullanımı, su tüketimi ve atık yönetimi gibi konularda otomasyon desteğine kavuşuyor.
Özellikle üretimdeki her aşamanın anlık takip edilebilmesi sayesinde sürdürülebilirlik konusunda kayba neden olan unsurlar hızla belirlenebiliyor. Otomasyonla birlikte sürdürülebilirlik performanslarının kıyaslanması da pratik hale geliyor.
Kapsamlı Raporlama Mümkün Hale Gelir
Tesis verimliliği sağlayan otomasyon uygulamaları; yalnızca iş emirlerinin, bakım süreçlerinin ve envanter seviyelerinin anlık izlenmesi kolaylığını sağlamıyor. Yazılım desteği aynı zamanda söz konusu kategorilerde kapsamlı raporlar hazırlanmasını da mümkün hale getiriyor.
İşletmeler, gerçek zamanlı verilere erişim sayesinde bakım programlarını, iş emirlerini, envanterleri ve daha fazlasını gösteren ayrıntılı raporlara ulaşabiliyor. Böylece tesiste tüm süreçler yüksek verimlilikle sürerken daha bilinçli kararlar almak mümkün oluyor ve ciro artışı olasılığı güçleniyor.
Tesis yönetimi ile ilgili süreçlerde yüksek verimlilik için hemen Senyonet otomasyon çözümlerini inceleyin!